24.02.2023

Začetek projekta EDF-2021-INDY

Več kot 80 strokovnjakov iz 13 evropskih držav se je med 16. In 17. februarjem 2023 udeležilo otvoritvenega sestanka projekta »INDY, energijsko učinkovite samooskrbne premestljive vojaške baze« (ang. Energy Independent and Efficient Deployable Military Camps) v Mariboru, Slovenija.

Projekt INDY predstavlja enega izmed strateških projektov v podporo zelenemu prehodu in dvigu energetske učinkovitosti na obrambnem področju v EU, ki je bil s strani Evropske Komisije (EC) odobren za sofinanciranje v višini na prvem javnem razpisu Evropskega obrambnega sklada (EDF) leta 2021. Konzorcij vključuje več kot 31 različnih organizacij iz 13 evropskih držav in ga podpira več kot 9 ministrstev za obrambo.

Otvoritveni nagovori uglednih govorcev iz slovenskega Ministrstva za obrambo, državni sekretar dr. Damir Črnčec in predstavniki francoskega Ministrstva za oborožene sile so poudarjali pomembnost zelenega energetskega prehoda na obrambnem področju, priložnosti za krepitev sodelovanja med različnimi civilnimi in obrambnimi predstavniki pri razvoju in izvedbi rešitev za bodoče energetsko neodvisne in učinkovite vojaške baze, ki bodo temeljile na dejanskih zahtevah končnih uporabnikov.

Dvodnevni dogodek je bil namenjen tudi vzpostavitvi konzorcijskih odločevalnih in posvetovalnih odborov. En izmed najpomembnejših je posvetovalni Odbor končnih uporabnikov (EAB). Tega sestavljajo predstavniki v projekt vključenih ministrstev za obrambo ali oboroženih sil. Namen posvetovalnega telesa je podpreti in svetovati projektnim partnerjem o prihodnjih potrebah in tehničnih zahtevah končnih uporabnikov, da bi zagotovili poenotenje in interoperabilnost novo razvitih rešitev.

Dogodek je potekal v organizaciji slovenskega koordinatorja projekta TECES in s podporo Slovenskega partnerstva za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE) ter Ministrstva za obrambo RS (MORS) kot odgovornega za koordinacijo v projekt vključenih ministrstev.

Dogodek so z nagovori otvorili državni sekretar na MORS dr. Damirj ČRNČEC, predstavnik Evropske Komisije (DG DEFIS) g. Ngandu MUPANGILAI, načelnik novo vzpostavljenega Sektorja za energetsko učinkovitost in zeleni prehod na MORS polkovnik Robert ŠIPEC in mag. Matej GAJZER, kot direktor koordinatorja projekta TECES in predsednik partnerstva SiEnE.   

Državni sekretar Dr Damir ČRNČEC je v svojem nagovoru v angleškem jeziku izpostavil:

"… To foster our advancements on a global scale, intra-European Union cooperation and harmonisation of efforts are of significant strategic value, especially within vital sectors, where our security and autonomy might be contested. Common collaborative projects, such as INDY, offer a good reference point to why and how this could be done."

V nadaljevanju sta maj Raphael DANINO_PERRAUD in dr. Fabien MICHELIN kot predstavnika Francoskega ministrstva za oborožene sile izpostavila energetske izzive premestljivih vojaških baz iz vidika končnih uporabnikov, tudiv povezavi s projektom "Permanent Structured Cooperation - Energy Operational Function (PESCO-EOF)" . Oba sta poudarila da,

"...The PESCO-OEF recognises the special interest on the research activities conducted within the EDF21 INDY project. INDY contributes to the current reflections on energy in military operations with the evaluation of civil energy technology bricks and the definition of energy-resilient camp concepts adapted to the military environment. As an end user, the PESCO-EOF acknowledges the importance of developing a full-scale demonstrator as a follow-up of INDY."

Po otvoritvenih nagovorih se je program dogodka osredotočil na vzpostavitev vpogleda v strateško ozadje projekta INDY, ki je povezano s cilji energijske samozadostnosti, kot je predstavil g. Peter Van Hooft iz TNO (NL). Dr Bernard Thonon iz CEA (FR) je k temu navezal še oris tehničnega dela projekta, ki izvedbeno pokriva strateške ambicije in cilje projekta INDY.

Zelo intenziven program prvega dneva so zaključile posamične predstavitve vseh vodij delovnih paketov, da bi uskladili pričakovanja partnerjev in želene rezultate projekta. Sodelujoči partnerji in znani podizvajalci so se predstavili v končni programski sekciji z namenom predstavitve svojih kapacitet in predstavitvijo notranje motivacije za vključitev v projektne aktivnosti.

Drugi dan je bil namenjen vzpostavitvi struktur upravljanja projekta, vključno z Generalno skupščino INDY (GA) in drugih različnih projektnih organov, potrebnih za zagotavljanje učinkovitega vodenja projekta in zagotavljanja rezultatov v tako zelo kompleksnem konzorciju z več kot 31 subjekti in tudi drugimi zunanjimi deležniki.

Na prvem sestanku posvetovalnega Odbora končnih uporabnikov (End-User Advisory Board, EAB) so vključeni predstavniki potrdili pk. Roberta ŠIPCA iz MORS za vodjo projekta INDY na ravni minisrstev za obrambo in EC.

Vzporedno so vodje delovnih paketov organizirali hibridne delovne skupine (v živo in internet), da bi zagotovili poglobljeno razumevanje organizacije tehničnega dela in potrebnega sodelovanja projektnih partnerjev za dosego želenih rezultatov.

INDY Kick-Off dogodek je bil usmerjen v krepitev mreženja, medsebojnega spoznavanja partnerjev in ustvarjanja skupnega razumevanja strategije in ciljev projekta. Razprave o tehnoloških in razvojnih izzivih so bile obogatene z večernimi kulturnimi dogodki, kjer so se udeleženci imeli možnost spoznati s slovensko etno-kulturološko dediščino in I FEEL Slovenia motom. Udeležence so pozdravili tudi kurenti, tradicionalne in mistične karnevalske figure, ki so v Maribor prinesli kanček pustnega vzdušja sosednjega mesta Ptuj in sosednjih vasi kot pustnega središča Slovenije .

Več o projektu: Predstavitev EDF-2021 projekta »INDY, energijsko učinkovite samooskrbne premestljive vojaške baze« 

Dodatne informacije

Če vas zanimajo dodatne informacije o projektu INDY ali možnosti vključitve vaše organizacije v načrtovane aktivnosti, nas pokličite.

Goran POTOČNIK ČERNE .:. E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .:. T: +386 2 333 13 53 

Galerija slik

Načrtovani dogodki

Trenutno ne prirejamo dogodkov.
 • »Na področju komponent smo igralci na globalnem merilu – z motorji, s komponentami za električne stroje in močnostnimi pretvorniki, se znamo umestiti v praktično čisto vse globalne vrednostne verige. Smo igralci pri velikih globalnih znamkah. Partnerji Preberite več
  mag. Matjaž Čemažar Predsednik uprave Domel Holding d.d. in predsednik Sveta zavoda TECES, član Upravnega odbora SRIP PSiDL
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
Na spletni strani TECES uporabljamo piškotke z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje ter za uporabniške nastavitve strani. Prosim sprejmite piškotke.