Natisni to stran
30.09.2021

Uspešno obeležili 20 letnico delovanja in se povezali v prihodnost na dogodku SYeNERGY 2021!

Na tradicionalnem letnem TECES dogodku SYeNERGY 2021, v Dominikanskem samostanu na Ptuju, se nas je v torek, 28.9., zbralo več kot 100 vrhunskih gospodarstvenikov, raziskovalcev in predstavnikov ministrstev. S številnimi gosti smo se pogovarjali o zeleni, energetsko učinkoviti in pametni prihodnosti.

S pregledom tehnoloških in družbenih trendov, z razmišljanji na okrogli mizi »Povezani v zeleno prihodnost« in z ustvarjanjem sinergij ob druženju smo ponovno dokazali, kako pomembno je zastavljeno poslanstvo TECES.

FOTO UTRINKI (doživite dogodek s pomočjo ujetih trenutkov v fotografiji)

Povezani v prihodnost - SYeNERGY 2021

Dogodek je bil namenjen predstavitvi tehnoloških in družbenih trendov, izzivov digitalne transformacije, kadrovanja in doseganja globalnih okoljskih ter energetskih zavez, s katerimi se vsakodnevno soočajo člani TECES.

Dogodek SYeNERGY 2021 so z uvodnim nagovorom otvorili mag. Matjaž ČEMAŽAR, predsednik uprave Domel d.o.o. in predsednik TECES, Andrej ČUŠ, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Uroš LAMPRET, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo in mag. Matej GAJZER, direktor TECES.

Državni sekretar Uroš LAMPRET iz MORS je poudaril, kako pomemben postaja trend ozelenitve obrambnega sektorja (Greening Defence) in kako je pri tem pomembno povezovanje deležnikov iz civilnega in obrambnega področja. Ob tem je še posebej izpostavil izredno uspešnost mednarodnega delovanja Slovenskega parterstva za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE), ki sta ga pred komaj enim letom ustanovila Ministrstvo za obrambo RS in TECES.

Državni sekretar Andrej ČUŠ iz MGRT pa je poudaril izredno pomembnost sodelovanja in povezovanja slovenskih partnerjev pri raziskavah, razvoju in inovacijah, kar je nujen pogoj za dvig konkurenčnosti podjetij v mednarodnem okolju. Ob tem je posebej izpostavil nujnost digitalne preobrazbe slovenskega gospodarstva ter koriščenja pridobljenih evropskih sredstev iz naslova Načrta za okrevanje in nove finančne perspektive v načrtovanih razpisih MGRT.

O trendih so spregovorili predstavniki podjetij, akterjev na globalnem trgu, ki so s prilagajanjem izzivom ter z iskanjem novih ali prilagoditvijo obstoječih poslovnih modelov dosegli preboj v poslovanju.

Dr. Boštjan Pečnik, izvršni podpredsednik za raziskave in razvoj v podjetju GORENJE d.o.o., je spregovoril o digitalizaciji in gospodinjskih aparatih. Poudaril je, da je pandemija digitalni transformaciji dala dodaten pospešek, to pa je vplivalo na investicije v podjetjih.

Mag. Devid Palčič, lastnik in direktor podjetja ROBOTINA d.o.o., je udeležence popeljal v ozadje pametnih stavb in digitalnih storitev: »O pametnih stavbah govorimo in pišemo že desetletja, pa vendar se šele sedaj bližamo temu, da bodo stavbe dejansko postale pametne, uporabnikom, lastnikom in mestom pa bodo ponudile aktivno sodelovanje.« 

Bogdan Kronovšek, lastnik in direktor KRONOTERM d.o.o., je prisotne seznanil s trendi uporabe toplotnih črpalk pri ogrevanju stavb, kjer so v zasledovanju podnebnih ciljev in povečanja energetske učinkovitosti, le-te prevzele paradno vlogo generatorjev toplote.

Dr. Simon Kulovec, direktor razvoja in raziskav v PODKRIŽNIK d.o.o., je govoril o elektrifikaciji in digitalizaciji v navtiki in mobilnosti ter zahtevah po zelenih rešitvah in reciklabilnih ter brezogljičnih produktih. Predstavil je tudi električno kolo kot uspešen rezultat razvoja in znanja slovenskih podjetij in raziskovalnih organizacij

Matjaž Breznik iz TROIA d.o.o. je predstavil, kako se obogatena in mešana resničnost vedno bolj uveljavljata kot naslednji medij za prikazovanje informacij in podatkov. »Obogatena resničnost bo postala del vsakdana in bo omogočala precej bolj naraven in uporaben pregled digitalnih informacij.«

Okrogla miza: Povezani v zeleno prihodnost

O trendih strateškega razvojnega povezovanja in ustvarjanja sinergij med raznolikimi deležniki, ki so ključnega pomena za zeleno, pametno in energetsko učinkovito prihodnost, so govorili tudi udeleženci okrogle mize »Povezani v zeleno prihodnost«: Bogdan Božac iz Marles hiše Maribor d.o.o., mag. Boštjan Sovič iz Gorenje d.o.o., dr. Miha Bobič iz Danfoss Trata d.o.o., pk. Robert Šipec iz Ministrstva za obrambo RS, prof. dr. Andrej Kitanovski iz Fakultete za strojništvo, Univerze v Ljubljani, dr. Peter Wostner iz Urada RS za makroekonomske analize in razvoj ter Andrej Čuš, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Govorci so poudarili, kako pomembno je povezovanje med različnimi akterji predvsem, ker se učijo drug od drugega, se dopolnjujejo ter skupaj ustvarjajo inovativne izdelke in storitve, s katerimi so konkurenčni na globalnem trgu, hkrati pa s povezovanjem vplivajo tudi na razvoj in ohranjanje najboljših kadrov v Sloveniji.

»Možnost, da ne bi sodelovali, v sodobnem poslovnem svetu ne obstaja več. Ker pa se zaupanje, osnovni temelj povezovanja, ne zgodi čez noč, je potrebno veliko energije vlagati prav v utrjevanje medsebojnega zaupanja.«

Tu pa pomembno vlogo odigrajo prav organizacije, kot je TECES, katerih glavno vodilo je prav vzpostavljanje trdnih in dolgoročnih povezav med različnimi deležniki, kot so podjetja, raziskovalne ustanove in država.

20-letnica delovanja TECES

Na dogodku je TECES obeležil tudi 20 let svojega uspešnega delovanja.

Ob tej priložnosti smo zaslužnim posameznikom, članom in podjetjem podelili nagrade za izjemen doprinos in podporo skozi vsa leta, saj so spodbudili razvoj številnih trajnostnih rešitev na področju energije in okolja.

Prof. dr. Ivan Zagradišnik, dr. Jožica Rejec in Robert Žerjal so prejeli zlati pečat TECES, Mirko Petrovčič in Toni Pogačar pa modri pečat.

Predstavniki podjetij Domel, d.o.o., BSH Hišni aparati d.o.o., Kolektor Group d.o.o., Hidria d.o.o., Bartec Varnost d.o.o., in raziskovalno izobraževalnih ustanov Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru ter Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so kot prvi ustanvoitelji prejeli priznanje za dolgoletno podporo TECES od ustanovitve 2001 dalje

Ob tej priložnosti je prejelo priznanje tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo za 20-letno podporo TECES.

Dogodek je zaokrožil podpis pogodb ob pristopu novih ustanoviteljev v TECES.

Obstoječim ustanoviteljem: Domel, d.o.o., BSH Hišni aparati d.o.o., Kolektor Group d.o.o., Hidria d.o.o., Bartec Varnost d.o.o., Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru ter Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so se pridružili še novi: Hisense Europe Group (Gorenje d.o.o.), ETI d.o.o., ebm-papst Slovenija d.o.o. in Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani.

S pristopom močnih in globalno usmerjenih novih ustanoviteljev in članov obstoječih strateških partnerstev, se bomo veliko lažje soočali z izzivi prihodnosti, ki jih prinaša vključevanje slovenskih deležnikov v mednarodno razvojno in inovativno naravnano poslovno okolje.

Dogodek SYeNERGY 2021 so podprliSYeNERGY 2021 PODPORNIKI v2 brez napisa