10.11.2020

SiEnE in TECES sodelovala na prvi konferenci Posvetovalnega foruma za trajnostno energijo v obrambnem in varnostnem sektorju (CF SEDSS)

27. in 28 oktobra 2020 se je uspešno zaključila prva dvodnevna konferenca v organizaciji Posvetovalnega foruma za trajnostno energijo v obrambnem in varnostnem sektorju (CF SEDSS) in nemškega obrambnega ministrstva (DE MoD) ter v sklopu nemškega predsedovanja Svetu EU.

Sodelovalo je približno 170 strokovnjakov iz 29 evropskih držav in več kot 20 različnih institucij in organizacij. Posebej velja omeniti, da so uvodni govorniki posebej izpostavili projekt »RESHUB - Defence RESilience Hub Network in Europe« kot primer vseevropskega povezovanja članic na obrambnem področju. Pobudo zanj je podalo Ministrstvo za obrambo RS (MORS) v okviru aktivnosti CF SEDSS.

Pk. Robert Šipec iz MORS-a, hkrati tudi predstavnik SiEnE, je kot moderator tematskega področja CF SEDSS aktivno sodeloval pri izvedbi konference. Konference smo se na povabilo udeležili tudi predstavniki SiEnE in TECES.

 

Prvotno načrtovana dvodnevna konferenca v Berlinu, se je žal zaradi COVID-19 izvedla kot spletni dogodek, pomeni pa začetek tretje faze posvetovalnega foruma CF SEDSS (Consultation forum for sustainable energy in the defence and security sector), ki se bo izvajala naslednja tri leta. V tretji fazi so zastavljeni cilji mnogo višje kot v prvih dveh, deloma tudi po zaslugi večjega financiranja s strani Evropske komisije.

Konferenco so z nagovori odprli Barbara Wießalla (vodja Generalnega direktorata za infrastrukturo, varstvo okolja in storitve na nemškem obrambnem ministrstvu), Tudor Constantinescu (glavni svetovalec generalnega direktorja za energijo pri Evropski Komisiji) in Jiří Šedivý, direktor Evropske obrambne agencije (EDA).

Posebej velja omeniti, da so uvodni govorniki izpostavili projekt »RESHUB - Defence RESilience Hub Network in Europe«, katerega pobudnik je Ministrstvo za obrambo RS. Pobuda vseevropskega projekta je bila podana v okviru CF SEDSS. Več o odobritvi tehnične podpore projektu RESHUB na spletni strani EDA.

Cilj projekta RESHUB je vzpostavitev mreže energetsko samozadostnih vozlišč v Evropski Uniji in tudi v Sloveniji. Projekt v zadnjih mesecih izredno pridobiva na mednarodni veljavi, tudi zaradi vedno bolj izraženega strateškega usmerjanja EU v vodikove tehnologije.

Dogodka se je udeležilo približno 170 strokovnjakov iz 29 evropskih držav in več kot 20 različnih institucij in organizacij, med njimi tudi precej slovenskih predstavnikov iz MORS, SiEnE in TECES.

O CF SEDSS

Posvetovalni forum za trajnostno energijo v obrambnem in varnostnem sektorju (v angleščini Consultation forum for sustainable energy in the defence and security sector (CF SEDSS)« je pobuda, ki jo financira Evropska komisija in jo vodi Evropska obrambna agencija (EDA).

CF SEDSS je bil ustanovljen s ciljem ustvariti skupnost za izmenjavo informacij, znanja in najboljših praks za reševanje prihodnjih energetskih in okoljskih izzivov na obrambnem področju. Aktivnosti so usmerjene v izboljšanje upravljanja z energijo, povečanja energetske učinkovitosti in učinkovitosti stavb, uporabo obnovljivih virov energije v obrambnem sektorju ter povečanje odpornosti obrambno kritične energetske infrastrukture.

CF SEDSS obravnava tudi medsektorska področja upravljanja z energijo in politiko, inovativnih energetsko učinkovitih tehnologij ter opredeljuje ustrezne finančne instrumente za obrambne teme, povezane z energijo. Cilj foruma je tudi ustvarjanje projektnih idej, povezanih z energijo in okoljem na obrambnem področju, kar bo vodilo k nadaljnjim skupnim projektom med državami članicami.

CF SEDSS je danes največja evropska skupnost za reševanje energetskih izzivov na obrambnem področju, s povprečno 150 člani iz 30 različnih evropskih držav (vse države članice EU, Norveška, Srbija, Švica in Nato), pa tudi strokovnjaki iz industrijskih, raziskovalnih in tehnoloških organizacij ter akademije.

EDA je s podporo Evropske komisije izvedla že dve fazi CF SEDSS, prva je potekala od oktobra 2015 do oktobra 2017, druga pa od oktobra 2017 do avgusta 2019. Na podlagi odličnih rezultatov prvih dveh faz izvajanja CF SEDSS, sta EDA in Evropska komisija s 1. oktobrom 2019 začeli tretjo fazo CF SEDSS, ki bo trajala štiri leta do 30. septembra 2023.

Več lahko preberete na spletni strani CF SEDSS.

 

Načrtovani dogodki

Trenutno ne prirejamo dogodkov.
 • »Na področju komponent smo igralci na globalnem merilu – z motorji, s komponentami za električne stroje in močnostnimi pretvorniki, se znamo umestiti v praktično čisto vse globalne vrednostne verige. Smo igralci pri velikih globalnih znamkah. Partnerji Preberite več
  mag. Matjaž Čemažar Predsednik uprave Domel Holding d.d. in predsednik Sveta zavoda TECES, član Upravnega odbora SRIP PSiDL
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
Na spletni strani TECES uporabljamo piškotke z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje ter za uporabniške nastavitve strani. Prosim sprejmite piškotke.