22.07.2022

Izjemen uspeh TECES in slovenskih partnerjev na prvem razpisu EDF 2021

Izjemen uspeh TECES in slovenskih partnerjev na prvem razpisu Evropskega obrambnega sklada (EDF) v letu 2021. Na ravni držav se Slovenija z 78% uspešnostjo prijav uvršča na sam vrh EU. Vključeni smo v 10 financiranih projektov, pri kar 4-ih je slovenski partner tudi nosilec konzorcija (TECES, Pipistrel, Beyond Semiconductors in Guardiaris).

Na tematskem področju »Energy efficiency and energy management« sta bila za financiranje potrjena oba projekta z udeležbo TECES. Ključni strateški projekt INDY, kjer TECES skupaj z Ministrstvom za obrambo (MORS) prevzema vodilno vlogo pri koordinaciji partnerjev in ministrstev za obrambo iz 15 držav članic EU. V projektu NOMAD pa nastopa TECES kot strateški partner skupaj s partnerji iz 10 držav članic EU.

TECES je v oba mednarodna projekta uspešno vključil 9 slovenskih partnerjev. Tako smo se ponovno izkazali kot izvrsten povezovalec partnerjev tudi v mednarodnem okolju, tokrat tudi pri vključevanju slovenskih partnerjev v mednarodne obrambne projekte.

Izreden mednarodni uspeh je tudi jasen pokazatelj uspešnosti celostnega pristopa MORS in TECES v podporo zelenemu prehodu in energetskim ter okoljskim izzivom na obrambnem področju, ki ga uresničujeta pod okriljem v letu 2020 ustanovljenega Slovenskega partnerstva za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE).

Z obema projektoma se je tako že pričel uresničevati slovenski strateški program pametnega kampa za dvojno rabo, ki spodbuja razvoj in prenos civilnih rešitev tudi za obrambne namene (dvojna raba).

Izjemen uspeh slovenskih raziskovalnih organizacij in podjetij na razpisu EDF 2021

Evropska komisija, Generalni direktorat za obrambo in vesolje, je dne 20.07.2022 objavil rezultate prvega poziva Evropskega obrambnega sklada v letu 2021. Posredovanih je bilo kar 142 projektnih predlogov, od katerih je financiranje pridobilo 61 obrambnih raziskovalnih in razvojnih projektov v skupni višini skoraj 1,2 milijarde evrov.

V razpisu EDF 2021 so bila slovenska podjetja in raziskovalne organizacije izredno uspešna, saj je bila uspešnost več kot 78%, kar nas po uspešnosti prijav uvršča na sam vrh EU. Slovenski partnerji so vključeni v kar 10 financiranih projektov, pri kar 4. je slovenski partner tudi nosilec konzorcija (TECES, Pipistrel, Beyond Semiconductors in Guardiaris).

Seznam projektov z vključenimi slovenskimi partnerji:

V projektih ENGRT, EuroHAPS in ENLIGHTEN pa imajo slovenska podjetja vlogo podizvajalcev. 

Vključenost TECES in slovenskih partnerjev v ključne projekte energetske učinkovitosti

TECES se je v preteklih letih skupaj z Ministrstvom za obrambo, tudi pod okriljem partnerstva SiEnE, strateško vključeval v razne delovne skupine Evropske obrambne agencije (EDA) in iniciative, ki so namenjene naslavljanju energetskih in okoljskih izzivov na obrambnem področju. Posebej izpostavljamo Energy and Environment Capability Technology Group (EnE CapTech) in Consultation Forum for Sustainable Energy in the Defence and Security Sector (CF SEDSS). Tako smo uspeli vzpostavili kakovostne mednarodne povezave z raznimi civilnimi in obrambnimi partnerji.

Z aktivnejšim pristopom smo tudi soustvarjali tematska področja, ki so primerna tudi za vključitev v razpise Evropskega obrambnega sklada (EDF). Tako je bila že v prvem razpisu vključena tudi tematika »Energy efficiency and energy management (EDF-2021-ENERENV-D)«, in sicer na treh področjih, za katere je bilo na voljo 133 mio EUR.

 1. Energy independent and efficient systems for military camps| ✔️✔️
 2. Next generation electrical energy storage for military forward operation bases| ✔️
 3. Alternative propulsion and energy systems for next generation air combat systems

Skupaj z mednarodnimi in domačimi partnerji smo se skladno strateškim usmeritvam partnerstev pod okriljem TECES, zastavljenim smernicam partnerstva SiEnE in MORS, usmerili predvsem na prvi dve tematiki. Tematiki sta izjemno povezani z vsebino slovenskega strateškega projekta pametni energetsko učinkoviti premestljivi kampi za dvojno rabo, ki določa področja usmerjanja razvoja naprednih tehnologij, produktov in storitev v prihodnjih 10 letih tako za fiksno kot premestljivo infrastrukturo za obrambne in civilne namene (ti. dvojno rabo).

Za (so)financiranje potrjena oba projekta z udeležbo TECES; INDY in NOMAD

Evropska komisija je za sofinanciranje potrdila oba projekta, tako 14,3 milijonov € vreden projekt INDY z koordinacijsko vlogo TECES, kot 20,7 milijonov € vreden projekt NOMAD.

Mednarodna prizadevanja TECES in Ministrstva za obrambo (MORS) pod okriljem partnerstva SiEnE so bila poplačana z odobritvijo sofinanciranja kar obeh projektov s strateško udeležbo TECES; projekt »INDY, Energy Independent and Efficient Deployable Military Camps« in »NOMAD, Novel energy storage technologies usable at Military Deployments in forward operating bases«.

Posebej smo ponosni na vodilno vlogo TECES v projektu INDY, ki vključuje 20 partnerjev in 10 podizvajalcev. TECES skupaj z Ministrstvom za obrambo RS (MORS) tako prevzema vodilno vlogo pri koordinaciji partnerjev in ministrstev za obrambo iz 15 držav članic EU.

Eden izmed ključnih ciljev dvoletnega projekta INDY bo razvoj strateškega načrta razvoja energetsko učinkovitih in samozadostnih premestljivih vojaških kampov do leta 2050. Projekt bo podal tudi predloge smernic sodelovanja med evropsko industrijo, raziskovalnimi organizacijami ter ustreznimi obrambnimi deležniki.

Tematika projekta se direktno navezuje na slovenski strateški program pametnih energetsko učinkovitih premestljivih kampov za dvojno rabo, ki ga skupaj z MORS soustvarjamo pod okriljem  partnerstva SiEnE.

V drugem projektu NOMAD nastopa TECES kot strateški partner iz Slovenije. Projekt 18 partnerjev iz 10 držav, ki ga vodi špansko podjetje ARPA, bo usmerjen v razvoj novih tehnologij in rešitev shranjevanje energije za uporabo v naprednih operativnih vojaških bazah. Aktivnosti partnerjev pokrivajo študije izvedljivosti do validacije novo razvitih tehnologij v ustreznih okoljih.

V mednarodne konzorcije vključili 9 slovenskih partnerjev

TECES skladno smernicam delovanja inovacijskih grozdov s svojim strateškim pozicioniranjem v mednarodnem okolju ob aktivni podpori MORS odpira nove poslovne priložnosti svojim članom in drugim slovenskim partnerjev.

V oba projekta smo uspešno vključili 9 slovenskih podjetij in raziskovalnih organizacij, ki znotraj 2 projektov nastopajo kot partnerji ali podizvajalci. Tako smo se ponovno izkazali kot izvrsten povezovalec partnerjev tudi v mednarodnem okolju, tokrat pri vključevanju slovenskih partnerjev v mednarodne obrambne aktivnosti in projekte.

Dodaten zagon strateškemu projektu pametnih kampov dvojne rabe

Izreden mednarodni uspeh je tudi jasen pokazatelj uspešnosti celostnega pristopa MORS in TECES v podporo zelenemu prehodu in energetskim izzivom na obrambnem področju, ki ga partnerja uresničujeta pod okriljem, v letu 2020 ustanovljenega, Slovenskega partnerstva za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE).

Z obema projektoma se je tako že pričel uresničevati slovenski strateški program pametnih energetsko učinkovitih kampov za dvojno rabo, ki spodbuja razvoj civilnih rešitev tudi za obrambne namene (dvojna raba).

Dodatne informacije

Če vas zanima več informacij o odobrenih projektih v okviru javnega razpisa EDF 2021, preberite:

Če vas zanima več informacij o

 • strateškem programu razvoja pametnih energetsko učinkovitih premestljivih kampov dvojne rabe,
 • celostnem pristopu TECES in MORS pod okriljem partnerstva SiEnE k vključevanju slovenskih partnerjev v mednarodne obrambne programe v podporo zelenemu prehodu in reševanju energetskih izzivov na obrambnem področju ali
 • kako se lahko vključite v aktivnosti TECES, MORS in SiEnE,

preverite spletno stran partnerstva SiEnE ali še bolje – pokličite nas.

Z veseljem bomo skupaj pregledali možnosti podpore TECES.

Klaudija KOZEL .:. E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .:. T: +386 2 333 13 55


PRIDRUŽITE SE NAM.

Ali vas zanima več o možnostih pristopa v TECES in vključevanja v aktivnosti partnerstev in projektov pod okriljem TECES?

Pokličite nas. Z veseljem vam bomo predstavili možnosti sodelovanja s TECES glede na vaše interese.

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .:. T: +386 2 333 13 50

postanite clan t s

Načrtovani dogodki

Trenutno ne prirejamo dogodkov.
 • »Na področju komponent smo igralci na globalnem merilu – z motorji, s komponentami za električne stroje in močnostnimi pretvorniki, se znamo umestiti v praktično čisto vse globalne vrednostne verige. Smo igralci pri velikih globalnih znamkah. Partnerji Preberite več
  mag. Matjaž Čemažar Predsednik uprave Domel Holding d.d. in predsednik Sveta zavoda TECES, član Upravnega odbora SRIP PSiDL
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
Na spletni strani TECES uporabljamo piškotke z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje ter za uporabniške nastavitve strani. Prosim sprejmite piškotke.